Vlad al III-lea Ţepeş a fost, aşa cum se ştie, cel de-al doilea domnitor al dinastiei Drãculeştilor, o ramură a Basarabilor de Ro...

0 Comments



   Vlad al III-lea Å¢epeÅŸ a fost, aÅŸa cum se ÅŸtie, cel de-al doilea domnitor al dinastiei DrãculeÅŸtilor, o ramură a Basarabilor de RomanaÅ£i. ÃŽncepând cu 1976, figura lui capăta substanţă, deÅŸi până atunci era doar una de rangul doi. CeauÅŸescu, în căutare de “eroi naÅ£ionali” s-a oprit ÅŸi asupra lui Å¢epeÅŸ, istoricii de partid adaptând puÅ£inele fapte cunoscute ÅŸi exagerând altele. AÅŸa cum o să vedem, despre Vladislav Å¢epeÅŸ se ÅŸtiu mult mai puÅ£ine lucruri decât s-ar putea bănui.

   Vlad a fost fiul lui Vlad Dracul (probabil tot Vladislav), numit aÅŸa datorită (spune hagiografia comunistă) apartenenÅ£ei sale la Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc de inspiraÅ£ie religioasă, fondat de Sigismund de Luxembourg ÅŸi desfiinÅ£at după moartea acestuia. De aici, sursele documentare sunt contradictorii… Apărătorii lui Vlad Å¢epeÅŸ susÅ£in că tatăl său a fost scos din rândul cavalerilor Ordinului, deoarece i-a ajutat pe turci să cucerească Cetatea Severinului ÅŸi cea a Caransebesului, chiar dacă alte surse îl indică pe Å¢epeÅŸ ca fiind colaborator al turcilor. Cel mai probabil, porecla de “Dracul” nu are absolut nici o legătură cu Ordinul Dragonului, ci mai curând cu acea colaborare a sa cu turcii.

   Când s-a născut Å¢epeÅŸ, încă nu se ÅŸtie précis, dar se pare că în noiembrie sau decembrie 1431 ÅŸi nici locul naÅŸterii nu e stabilit. Se spune că s-ar fi născut la SighiÅŸoara, după unele surse, dar la fel poate să se fi născut la TârgoviÅŸte sau BucureÅŸti, căci o dovadă fermă nu există. Se ÅŸtie că tânărul Vlad ÅŸi-a petrecut adolescenÅ£a la curtea sultanului Murad al II-lea, în compania celui care mai târziu va deveni Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. După ce Vlad Dracul a fost asasinat într-un mod bestial (boierii care l-au omorât i-au înfipt Å£epuÅŸe în ochi), pe tronul Valahiei a fost pus de turci, fiul fostului domnitor, Å¢epeÅŸ. Primele fapte ale sale au fost îndreptate împotriva boierilor care îi asasinaseră tatăl, dar ÅŸi al familiilor lor, cu toÅ£ii sfârÅŸind în Å£epe.

   Următoarele execuÅ£ii au fost îndreptate împotriva saÅŸilor, cu precădere cei din BraÅŸov ÅŸi Sibiu, unde tragerile în Å£eapă au determinat apariÅ£ia în Imperiul Romano-German, a unor pamflete care-l satirizau pe domnitorul valah, apărând cu această ocazie ÅŸi numele de Dracula. ÃŽn sec. XIX, aÅŸa cum arătam, Wilkinson a pomenit despre “Dracula”, în memoriile sale de călătorie, servind că sursã de inspiraÅ£ie pentru Bram Stoker.

   Arestat de Matei Corvin, pentru supunerea declarată lui Murad al II-lea, Vlad Å¢epeÅŸ a petrecut 12 ani de recluziune la Visegrad, fiind eliberat la intervenÅ£ia celuilalt văr, Åžtefan cel Mare. Marile fapte de arme împotriva turcilor, nu sunt decât legendare, căci în afara unei scrisori a lui Vlad trimisă lui Matei Corvin, nu există izvoare documentare certe.

   Moartea sa e ÅŸi ea o enigmă.... Se spune că a fost omorât de turci sau de către boieri ÅŸi că a fost înmormântat la Mănăstirea Snagov sau la Mănăstirea Comana, dar cercetările nu au confirmat nici una dintre versiuni. Nici teoria înmormântării sale la Napoli, în catedrala Santa Maria la Nova nu este mai bine fundamentată de către estoniana care a lansat-o, în colaborare cu studenÅ£i ÅŸi arheologi italieni (2014).



You may also like

Niciun comentariu: